torsdag 8 september 2011

Larry Crowne

Det är 15 år sedan Tom Hanks debuterade som långfilmsregissör med That Thing You Do!, en historia om ett popband på 1960-talet och dess äventyr i musikbranschen.

Både innan och efter det har han regisserat en hel del tv-serier och framförallt producerat en mängd serier och filmer, bland annat krigseposen Band of Brothers (2001) och The Pacific (2010), men också flera musikrelaterade dramer och dokumentärer, bland dem Mamma Mia! (2008).

Han producerade också Nia Vardalos lågbudgetsuccé My Big Fat Greek Wedding/Mitt stora feta grekiska bröllop (2002) och de två har nu återförenats som manusförfattare i Det är aldrig för sent Larry Crowne/Larry Crowne, en snäll historia om den varuhusanställde Larry (Tom Hanks) som sparkas från jobbet för att han inte har någon högskoleutbildning (han jobbade tjugo år som kock i den amerikanska flottan i stället).

Men Larry deppar inte ihop, han söker jobb och bestämmer sig sedan för att börja på college, där han tar flera kurser, bland annat i ekonomi och muntlig framställning.

På den sistnämnda kursen träffar han den charmiga Talia (Gugu Mbatha-Raw), som drar med honom i sitt vespa-gäng, samt (framför allt) retorikläraren Mercedes Taino (Julia Roberts).

Hennes smeknamn Mercy anger tydligt vilken ton filmen anlägger: det är en saga kring möjligheterna att starta på nytt trots äktenskapliga uppbrott (Mercy har en osannolik knöl till äkta man som hon till slut slänger ut p g a hans porrsurfande och bloggande [!]) och vantrivsel på jobbet.

Allting är vänligt och trivsamt — men inte särskilt spännande eller intressant. De inslag, förutom de ovan nämnda, som hade kunnat ge ett bett i dramatiken glider filmens upphovspersoner (Hanks har även fungerat som producent) snabbt förbi.

Grannen Lamar (Cedric the Entertainer) klagar på att man som svart behandlas annorlunda i USA, men det ser vi inte ett spår av och vespagänget är ett etniskt blandat gäng som trots West Side Story-blinkningar (de knäpper rytmiskt med fingrarna när Larry ska introduceras i gänget) mest kör omkring i Los Angeles och har det gott.

Hanks "persona" präglar hela produktionen: strömlinjeformat men utan att ta vara på möjligheterna i att skildra ett genuint vardagsliv i finanskrisens spår (vilket var Hanks ingång till historien).

Och Roberts (som Hanks spelade med i Charlie Wilson's War 2007) får fyra av några leenden och skratt samt ses flera gånger gå i helbild i högklackat, allt för att inte framställa hennes inledningsvis alkoholiserade lärare på ett alltför deprimerande sätt.

Och givetvis löser kärleken allt och Larry får ett A+ i slutbetyg av Mercy!


Betyg: 4/10
I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar