måndag 20 januari 2014

Jack Ryan: Shadow Recruit


Romanförfattaren Tom Clancys berättelser om CIA-agenten Jack Ryan har alltsedan debuten varit en populär beståndsdel i den typ av action-äventyrshistorier som haft ambitionen att vara något mer verklighetsförankrad än det som kan sägas vara inspirationen, Ian Flemings James Bond-böcker.

Clancy, som dog i höstas, skrev sjutton bestsellers, de flesta med Jack Ryan i centrum som en pålitlig representant för en värdekonservativ republikansk ideologi, inte olik Ronald Reagan (Ryan blir också president i bokserien), och historierna har blivit en central del i populärkulturen (böcker, filmer, videospel).




Fyra filmer har tidigare gjorts utifrån böckerna, med tre olika skådespelare: Alec Baldwin, Harrison Ford och Ben Affleck. Den nye Ryan (spelad av Chris Pine, om möjligt en mer intetsägande skådespelare än Affleck) får här en kort förhistoria som ekonomistuderande vid tiden för 11 september samt skadad under kriget i Afghanistan innan huvudhistorien kommer igång: att hindra en terroristattack som planeras vara inledningen på en attack mot den amerikanska dollarns ställning, iscensatt av en grupp politiker inom den ryska statsledningen och genomförd av en hämndlysten rysk affärsman, Viktor Cheverin.

Denne spelas av Kenneth Branagh, som också regisserat — med lika dåligt resultat i både fallen. Som skurken är Cheverin en dålig Bondskurk med bara uttjatade manér från de värsta ryssbilderna under det senaste seklet. Som regissör förmår inte Branagh (som ju gjort flera bra Shakespeare-filmer, samt även fortsätter att spela Wallander) att forma den minsta spänning. Slutstriden mellan Ryan och Cheverin arbetar upp en viss adrenalinnivå hos åskådaren, men det är snarast den actionerfarne klipparen Martin Walsh som ligger bakom det.

Karaktärerna runt Ryan och Cheverin har inte heller fått några dramatiskt verkningsfulla drag: flickvännen Cathy (Keira Knightley) får bara agera kärlekskrank trots den egna läkargärningen och yttra plattityder som ”Jag valde dig” när Ryan säger att hon inte kommer att få ett bekvämt liv eftersom han valt spionyrket; Harper (Kevin Costner), Ryans närmaste CIA-chef, blir bara till en i raden av alla tuffa chefer med hjärtat på rätta stället som befolkar genren; och Peter Andersson, en av de bästa skådespelarna i Sverige, får bara se ut som ett stenansikte som Cheverins säkerhetschef.

Det här kan inte vara den start på en serie Jack Ryan-filmer som filmbolaget önskat sig.


(Jack Ryan: Shadow Recruit hade premiär den 17/1)


Betyg: 2/10





I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar