onsdag 12 oktober 2011

Franska nerver

Att ha franska nerver är för mig detsamma som att vara höggradigt spänd och att leva ut denna spänning i ständiga känsloutbrott, mer eller mindre plågsamma eller pinsamma för omgivningen.

I Jean-Pierre Améris berättelse om chokladfabrikschefen Jean-René (Benoît Poelvoorde) och den nyanställda Angélique (Isabella Carré) är det snarare de undertryckta känslodimensionerna som är deras problem, signalerade i originaltiteln Les Emotifs Anonymes.

Deras sinnliga lustar har kanaliserats mot produktionen av choklad: Jean-René är chef för att mer än hundraårigt företag som är på väg mot konkurs eftersom man inte förmår att komma med nya produkter som tilltalar en samtida kundkrets; Angélique å sin sida är en mycket skicklig chokladbagerska, men hon vågar inte framträda och tala för sin sak utan gömmer sig bakom en manlig pseudonym.

Berättelsen handlar givetvis om hur dessa två möts och genom detta både lyckas uttrycka sina känslor och rädda fabriken. Det är alltså inte intrigen i sig som står i centrum här, utan själva relationen mellan de två. Och det finns onekligen både sentiment och humor i scenerna där de två står och kysser varandra passionerat utanför fabriken, men kommer överens om att det får räcka med ett par kyssar, sedan får det vara nog.

Eller mötena med Anonyma Känslomänniskor, som i grupp berättar om sina problem. De består i allt från att inte kunna berätta om sin känslomässighet i gruppen och därför istället fly iväg till den kvinna som aldrig kan säga nej till männen och därför ligger med alla — tills att hon faktiskt sagt nej, men omedelbart ångrat sig.

Franska nerver är en smålustig bagatell, men inte så mycket mer. Mötena mellan Jean-René och Angélique blir efter ett tag alltför enahanda och dramatiken i försöken att rädda fabriken från konkurs blir inte särskilt väl omhändertagen av filmskaparna.

I minnet stannar främst Jean-Renés desperata ombyte av skjortor under hans första dejt med Angélique: han gömmer en väska med kläder på toaletten och hinner knappt sätta sig vid bordet förrän han måste tillbaka till toaletten för att än en gång få på sig en skjorta som inte dryper av svett.

(Premiär 14 oktober)

Betyg: 5/10
I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar