lördag 9 mars 2019

This Island Earth (1955)

Science fiction-genren fick ett uppsving i USA på 1950-talet, orsakat både av kapprustningen med Sovjet och riskerna med atomenergin.

Mestadels höll genren till som andra-filmer på de i USA vanliga dubbelfilmsföreställningarna, där filmer med hög budget kompletterades av billigare produktioner, därför benämndes de också B-filmer. Det hade alltså inget med "estetisk kvalité" att göra, även om de ekonomiska produktionsförhållandena naturligtvis kunde sätta käppar i hjulet för filmskaparnas ambitioner.

I en genre som science fiction skulle en ju också kunna tänka sig att den lägre budgeten gjorde det omöjligt att utforma rymd- och/eller framtidsberättelser, men till skillnad från många av nutidens effektsöverlastade storproduktioner kunde de bästa exemplen inom genren på 1950-talet använda de begränsade resurserna till sin fördel och mer satsa på den grundläggande idén med berättelsen.
 Ett exempel på detta är This Island Earth från 1955.

En civilisation från ett solsystem långt borta från jorden försöker få vetenskapsmän att hjälpa dem bekämpa sina fiender och rädda sin värld på planeten Metaluna med hjälp av kärnenergiteknik. Det går givetvis inte så bra, de tvingas avbryta uppdraget och tar med sig de två centrala karaktärerna dr Meacham (Rex Reason) och dr Adams (Faith Domergue), vilka naturligtvis också har en romantisk relation, till hemplaneten.
Eller en ska väl egentligen säga att den främmande civilisationens sändebud Exeter (Jeff Morrow) är huvudkaraktären, eftersom det är han som förändras mest och till slut offrar sig för jordinnevånarna. Till detta finns också kopplat ett ständigt återkommande tema inom genren att de jordiska varelserna (alltså amerikanerna) inte vill berövas sin frihet att tänka själv.

En imponerande aspekt av filmen är den nedtonade och ”naturalistiska” spelstilen hos skådespelarna och att den romantiska delen av intrigen inte blir överbetonad.

En annan del som imponerar är den visuella utformningen. Visserligen är det i huvudsak en studioproduktion, men både interiörerna och den scenografi som ska förställa planeten Metaluna är för sin tid och tekniska förutsättningar riktigt bra.

This Island Earth är en av de bästa science fiction-filmerna från 1950-talets USA.



1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera