fredag 30 augusti 2013

Snabba Cash 3 — Livet deluxe


Avslutningen av filmatiseringarna av Jens Lapidus romaner om kriminalitet i Stockholms undre värld, Snabba Cash 3 — Livet deluxe, har allt det som berättandemässigt utmärkt de tidigare delarna: sentimentalisering av gangsters, osammanhängande intrig med allt för många händelser som ska redovisas — och det allra värsta, karaktärer utan engagerande drag.

Då hjälper det inte att man öser på med en skurk (serbiske Radovan [Dejan Cukic, med cocker spaniel-ögon]) som både mördar och i nästa stund gråter när han tänker på sin dotter Natalie [Malin Buska], som i nästa stund själv blir hämnare (i en repris av Michael Corleones utvecklingsväg i The Godfather/Gudfadern [1972]). 


JW (Joel Kinnaman) (fångad några dagar under en kaotisk inspelning i Los Angeles mellan hans amerikanska filmuppdrag) blir också till en moralisk hämnare innan slutet på filmen antyder att det kanske finns en möjlig fortsättning på berättelsen, denna gång med Natalie som centralfigur.


Det hjälper inte heller att man lagt in en Romeo och Julia-historia mellan Natalie och infiltratören Martin (Martin Wallström), den blir liksom det mesta kastad mellan extrema tillstånd utan mycket logik (varför låter den possessive Radovan en jämnårig kille som han inte kollat upp bli den som ska agera livvakt?).


Den intressantaste karaktären i trologin är Jorge (Matias Varela), som från sin chilenska bakgrund kunnat tillföra berättelserna något av social och politisk komplikation, men i denna avslutande del blir han lika klichéfylld som resten av figurerna, växlande mellan obarmhärtig mördare och tårögd älskare med förmåga att undkomma alla faror.

Regissören Jens Jonsson har tidigare gjort tv-serier, kortfilmer och den helt annorlunda Ping-pongkingen (2008). Liksom del tvås regissör Babak Najafi får han, förutom en delvis intressant kontinuerlig tagning under det centrala rånet, ingen fason på berättelsens olika delar, till skillnad från den första delens regissör Daniel Espinosa, som åtminstone kan actionscener.

Sammantaget: ett sammelsurium av osmält drama och bilder tagna från andra och bättre filmer (jämför en misshandelsscen här med förlagan, Al Capones nerklubbande av en förrädare i Brian De Palmas The Untouchables/De omutbara [1987] så syns skillnaden).


Betyg: 3/10

(Snabba Cash 3 — Livet deluxe har premiär den 30 augusti)


I samarbete med Filmtrailer.se

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar