tisdag 12 februari 2013

Beautiful Creatures


Beautiful Creatures handlar om snart 16-åriga Lena Duchannes (Alice Englert, dotter till regissören Jane Campion) som föräldralös flyttar till Gatlin, South Carolina. En ort som filmens berättare, den ett år äldre Ethan Wate (Alden Ehrenreich), hatar som pesten för dess instängdhet, vilket han försöker bota genom att läsa en mängd romaner, många av dem (bland annat To Kill a Mockingbird/Dödssynden) förbjudna av stadens styrande.

 
Dessa två tonåringar möts och ljuv musik uppstår, trots problemen som uppstår som en följd av att Lena är en "caster/besvärjerska" — dvs i princip en häxa. Han har haft återkommande drömmar om henne, hon om honom och det visar sig under berättelsens gång att deras förmödrar/fäder haft med varandra att göra. 

Men de får inte någon lugn stund eftersom Lenas släkting på olika vis vill hindra dem från att träffas och Lena tror att hon kommer att förvandlas till en ond varelse på sin 16-årsdag.

Det är uppenbart att filmens producenter hoppas på att Kami Garcia och Margaret Stohls romanserie om Lena ska bli en ny Twilight-framgång. Här är det True Blood-sydstaterna och inte det regniga nordväst som står för miljön (adekvat men lite för välkontrollerat fångat av fotografen Philippe Rousselot) och ska serien ta riktig fart krävs nog att man i fortsättningen inte förlitar sig på alltför ensidiga stereotyper i persongalleriet, något som det finns en tendens till i detta första försök. Emma Thompson är visserligen för det mesta rolig att se, men som fördomsfull sydstatsmamma blir det lite för mycket fars. 

Då är Jeremy Irons bättre som patriarken Macon Ravenwood, gentleman men med omfattande magiska äss i rockärmen. Han visar sig dock vara en vänlig själ, värre är det med Lenas mamma och kusin, som båda är förgörerskor av rang. Men när uppgörelsen mellan de goda och de onda magikerna kommer igång blir det mer tivoli än kamp, helt enkelt för lite av det riktigt spännande.

Filmserien kan ha en framtid för sig om man tar vara på den ironiska ton gentemot inskränktheten i Gatlin som präglar inledningen och låter de centrala figurerna agera gentemot omgivningen, inte bara gå och sukta som i Twilight

Både Ehrenreich och Englert håller för rollerna och den erfarne manusförfattaren Richard LaGravenese (The Fisher King [1991], The Bridges of Madison County/Broarna i Madison County [1995], The Horse Whisperer/Mannen som kunde tala med hästar [1998]), som här även regisserat, håller under större delen av filmen god kontroll på såväl handling som karaktärerna.(Beautiful Creatures har premiär den 13 februari)


Betyg: 6/10I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar