fredag 6 februari 2015

Natt på museet: Gravkammarens hemlighet


Shawn Levy har det senaste decenniet regisserat ett flertal ekonomiskt framgångsrika filmer, företrädesvis i komedigenren. Historierna om vad som händer på det Naturhistoriska museet i New York har väl varit de mest populära, därför har vi nu belönats med den tredje i serien, kallad Night at the Museum: Secret of the Tomb/Natt på museet: Gravkammarens hemlighet.

Inte för att det är en så fasligt stor hemlighet som döljs i den gravkammare som 1938 plundras på sina rikedomar och förs till Väst. Viktigast är en sorts magisk tavla som är orsaken till att varelserna på museet på Manhattan kommer till liv under nätterna — det som var hela poängen med filmerna från början.
Men någon spänningsberättelse kring avslöjandet av denna hemlighet är den här filmen knappast, snarare är det en lite uppgiven fortsättning där nattvakten Larry (Ben Stiller) får fortsätta att försöka hantera neanderthalare, dinosaurier och Attila the Hun så att de inte blir alltför påtagliga fenomen i den vardagliga världen.
Den här gången tar han sig till London för att försöka klura ut varför figurerna börjar förlora sin livlighet och lösningen blir både enkel och obegriplig: hur är denna hemlighet dels något som är så storslagen och samtidigt så banal?

På vägen blir detta också till en dubbelberättelse om föreningen av fäder och söner, ett tema som så totalt dominerar (inte minst den breda amerikanska) filmkulturen att man önskar att filmarna kunde anstränga sig lite mer för att göra dem angelägna.
Roligast är Stiller som Larrys neanderthalvariant Laa, mest bortkastade är Ricky Gervais, Steve Coogan och Owen Wilson, tristast är att se skildringen av en något överviktig kvinna som ska vara rolig genom att inte ha någon verklighetskoll och därför blir förälskad i neanderthalaren (den ende hon kan få intresserad?) och sorgligast är att se de nu bortgångna Mickey Rooney och Robin Williams.

Sämst är den svenska dubbningen som missar allt, från röster som stämmer med karaktärernas ålder till den totala bristen på atmosfärskapande ljud och mumlande skådisar.


Betyg: 2/10


(Natt på museet: Gravkammarens hemlighet har premiär den 6/2)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar