måndag 23 december 2013

Sune på bilsemester

Efter förra årets publiksuccé Sune i Grekland, som även den hade tv-veteranen Hannes Holm som regissör, var det ju givet att framgången skulle leda till en uppföljare, så är ju filmbranschen numera inrättad. Visserligen har vi sett Sören Olsson och Anders Jacobssons skapelse i tv- och filmform tidigare men det var ett tag sedan och nu är det närmast Sunes pappa Rudolf (spelad av Morgan Alling) som står i centrum som den totaltöntige patriarken.

Och här finns ett problem i filmerna. Som Alling spelar honom är han en ganska obehaglig figur, beräknande och icke-empatisk i det mesta han gör, alltifrån hur han parkerar bilen till hur han tränger sig in mellan brudparet för att filma dem i berättelsens inledning.Hans beteende är inte särskilt roligt, snarare buffligt i den förödmjukelsestil som kommit att bli normen i inte bara svensk komedi (särskilt på tv, typiskt är att hela produktionen andas tv lång väg).

Handlingen i filmen sätts också igång av Rudolf, som ska ha en konstnär att signera den tavla som han och frun Karin (Anja Lundqvist) fick på sin smekmånad i Tyrolen för tjugo år sedan, allt för att kunna sälja den dyrt. Sune (William Ringström), som har svårt att bestämmas sig för vilken tjej han ska vara kär i, får för sig att han kommer att hitta sin fantasiförälskelse på samma plats och är den som får stå för det romantiska inslaget – som är hyfsat väl tillvarataget i filmens inledning, men ganska snart går på tomgång.

Resten handlar om Rudolfs dumheter, vilket gör att man verkligen undrar över hustruns bedömningsförmåga när det verkar som om hon överser med all hans brist på hänsyn och omvärldsförståelse, fram tills att han får se sig blåst på de pengar han trodde sig kunna få — varpå han bara ändrar hela sin livshållning och är nöjd. Trovärdigt? Inte ett dugg.


Slutrepliken i filmen upprepar något som Rudolf tidigare velat få Sune och den övriga familjen att förstå, att det som inte är roligt när det händer blir kul senare.


Fan tro’t!


(Sune på bilsemester har premiär den 25/12)


Betyg: 2/10

I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar