fredag 15 mars 2013

Pristagare på BUFF 2013

Vinnare av årets barnfilmpris under barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF är Kauwboy. Malmö stad delar ut priset för tolfte året i rad och prissumman är 100 000 kr.

Kauwboy är en berättelse om vänskap, sorg och kärlek – en modern, stark och hoppfull film om hur man lär sig att hantera det allra svåraste. Filmen kommer att ha svensk biopremiär under våren 2013.

10-årige Jojo hittar en dag en fågelunge som han tar med sig hem. Han måste gömma den lilla kajan för sin pappa, som inte vill ha några fåglar i huset. Jojo ringer ibland i hemlighet till sin mamma, men han berättar inte om kajan. Hon fyller snart år och Jojo vill överraska henne, men hans pappa vill inte fira henne. Hans pappa har väldigt häftigt humör, så Jojo måste vara mycket försiktig.

Nederländerna 2012. Regi: Boudewijn Koole. 78 min. Holländskt tal. Svensk text. Distribution: Folkets bio. Från åk. 2.

Juryns motivering

Årets mest gripande film med barnskådespeleri i världsklass. En välgjord och hoppingivande film som tar oss med på en stark känsloresa om sorgbearbetning, kärlek och utsatthet. Den visar hur ett barn skapar en fantasivärld för att hantera sin verklighet och tar sig igenom en svår förlust genom att ta hand om en fågelunge. Filmen gestaltar en fin balans mellan sorg och vänskap ur ett barns perspektiv.

Jury 2013

Oliver Ussing, regissör, Danmark
Helen Ahlsson, producent Tre Vänner
Elisabeth Lundgren, kulturdirektör, Kulturförvaltningen, Malmö stad
Marcelo Arce-Castillo, vice ordförande i Malmö kulturnämnd
Peter Österlin (m), andre vice ordförande i Malmö kulturnämnd



Broken vinnare av Svenska kyrkans filmpris på BUFF

Rufus Norris långfilmsdebut Broken tilldelas Svenska kyrkans filmpris på BUFF i Malmö. Priset består av 50 000 kronor och delas ut till en film som håller hög konstnärlig kvalitet och synliggör rättvisefrågor. Broken har svensk biopremiär 22 mars.

Juryns motivering löd:

"Varför drabbar detta kaos mig? Broken släpper respektfullt en bomb med frågor och vi får själva hitta svaren. Filmen berör svårigheten i att vara människa i en värld som faktiskt är oförutsägbar och där hoppet också finns"

När 11-åriga flickan Skunk bevittnar en misshandel på sin gata dras hon in i en infekterad konflikt som successivt sammanflätar kvartersbornas livsöden. Broken, som är regisserad av prisbelönte teaterregissören Rufus Norris, med musik av Blur-sångaren Damon Albarn, hade premiär i Cannes och har tidigare belönats med en British Independent Film Award för Bästa film.

Nästa vecka, den 22 mars, får Broken svensk biopremiär.



Vinnare av Unga filmjuryns pris 2013 är filmen Molly Maxwell, regisserad av Sara St. Onge.

Om filmen:

Charmig komedi om 16-åriga Molly som går på en progressiv high school och försöker hitta sin grej. Alla andra elever verkar så talangfulla och Molly känner pressen från sina välmenande föräldrar och vänner att komma fram till vad som gör just henne unik. När en ung, snygg engelsklärare kliver in i handlingen känns allting ljusare, men när deras förhållande fördjupas blir situationen ohållbar.

Juryns motivering:

Det är en väl genomtänkt ungdomsfilm med ett intressant och realistiskt tema som vi tyckte tog publiken med storm. Trots det allvarliga och något udda ämnet har filmen en ljus sida, vilket gör filmen lätt att relatera till. Filmen är konstnärligt filmad med ljus och färg som binder samman handlingen och huvudkaraktärerna som utvecklas och förändras. Den moderna musiken kompletterar handling, personligheter och miljöer och skapar på så sätt ett känslomässigt band till åskådaren.


Även ett kortfilmspris delades ut och det gick till den danska Damn Girl, i regi av Kira Richards Hansen. Den handlar om 12-åriga Alex som hänger med killar, målar graffiti och dricker alkohol. Men puberteten gör livet mer komplicerat.

Förutom filmpriserna utsågs även årets bästa barnfilmsbiograf och det blev Elektra Bio i Västerås.


Under kvällen fick också Stephan Apelgrens Eskil och Trinidad pris som den bästa europeiska barnfilm enav den europeiska barnfilmföreningen ECFA, en stor ära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar