torsdag 17 april 2014

Svenska filmer i Cannes

PRESSMEDDELANDE

Stockholm den 17 april 2014

Film i Väst befäster sin ställning i Cannes:

Rubens Östlunds TURIST och Kristian Levrings THE SALVATION till Cannes

Två av Film i Västs samproduktioner är uttagna till årets upplaga av filmfestivalen i Cannes. Ruben Östlunds TURIST visas i sektionen Official Selection Un Certain Regard och Kristian Levrings THE SALVATION i Official Selection Out of Competition. De nu aktuella filmerna är fortsättningen på Film i Västs 14 år långa framgångssaga i Cannes.

Film i Väst befäster sin ställning som en av Europas ledande filmregioner med Ruben Östlunds emotionella katastroffilm TURIST och Kristian Levrings klassiska westernfilm THE SALVATION, i årets upplaga av filmfestivalen i Cannes.

Filmerna läggs till den långa rad samproduktioner som Film i Väst representerat i Cannes under nästan alla festivaler sedan Dancer in the Dark vann Guldpalmen år 2000, till och med förra årets Palm d’Or-nominerade Only God Forgives. Ett utfall som placerar Film i Väst i toppskiktet bland Europeiska samproducenter.

För Ruben Östlund är det tredje gången gillt i Cannes. Hans film De ofrivilliga blev uttagen i Selection Un Certain Regard år 2008 och Play tävlade i sektionen Quinzaine des Réalisateurs och vann Coup de Coeur år 2011. Båda samproducerade av Film i Väst.

"Film i Väst deltagande med filmer i Cannes år efter år gör det möjligt för oss att visa världens främsta filmskapare att vi står starka som en av de ledande film- och TV-dramaregionerna i Europa. Vi är otroligt stolta samproducenter till Ruben Östling och Kristian Levrings filmer som bidrar till att locka fler publikt och konstnärligt intressanta svenska och internationella filmproduktioner till vår region", säger Jessica Ask, produktionschef vid Film i Väst.

Handlingen i TURIST kretsar kring en familj på semester i franska alperna som drabbas av en lavin vars överväldigande naturkrafter rubbar tilliten mellan familjemedlemmarna. Ruben Östlund svarar för både manus och regi och producenter är Erik Hemmendorff och Marie Kjellson vid Plattform Produktion. Planerad svensk premiär i november 2014.

Med THE SALVATION gör Kristian Levrings sin fjärde långfilm efter Den du frygter (2008), The Intended (2002) och The King is Alive (2002). Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i denna hyllning till den klassiska westerngenren med inspiration hämtad ur nordiska sagor om girighet, hämnd och förlorad kärlek. Producent är Sisse Graum Jørgensen vid Zentropa, som även stod bakom Film i Västs flerfaldigt prisbelönade och Oscarnominerade samproduktion Jakten (2012) i regi av Thomas Vinterberg. 

Filmfestivalen i Cannes pågår mellan den 14-25 maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar