fredag 7 februari 2014

BUFF 2014

PRESSMEDDELANDE

VÄLKOMMEN TILL ÅRETS FILM FESTIVAL:

Film från hela världen på BUFF 2014

10-15 mars är det dags för den 31:a upplagan av BUFF, Malmös internationella barn- och ungdomsfilmfestival.

Årets tema är ”Film från hela världen” – och programmet är omfångsrikt:

– Vi kommer visa fler än 100 filmer från 37 länder, säger tillförordnade festivalchefen Mette-Ann Schepelern.

Under arbetet med BUFF 2014 har festivalens filmgrupper sett fler filmer än någonsin förr. Resultatet har blivit ett program fyllt av spännande och gripande historier från platser som barn och unga sällan kommer i kontakt med via film, exempelvis Laos, Sydafrika, Palestina, Georgien, Thailand, Uruguay och Etiopien.

Filmerna på festivalen handlar om den värld vi lever i och de olika förutsättningar och livsvillkor som barn och ungdomar ställs inför. Flera filmer speglar vad det innebär att befinna sig i ett land drabbad av oroligheter, vad det innebär att vara på flykt eller att anlända till ett nytt land.

– Film erbjuder en unik möjlighet att lära känna världen. Och just detta – att vi lär känna och förstå världen – är kanske viktigare än någonsin i en tid som vår, säger Mette-Ann Schepelern.

BUFF invigs med den första 3D-animerade filmen som gjorts i Sverige: ”Resan till Fjäderkungens rike”. Bland andra höjdpunkter märks visningen av den nya svenska barnfilmen ”Krakel Spektakel”, då 500 förskolebarn kommer att bjudas in till maskerad och världspremiär på Royal.

– Det lär knappast bli en tillknäppt och stel premiär. Vi siktar på en glad, okontrollerad och lagom kaotisk barnfilmfest! säger Mette-Ann Schepelern.

Många av filmerna i programmet handlar om att befinna sig i någon form av utanförskap. Flera av årets filmer berör det viktiga ämnet mobbning. BUFF förhandsvisar också två av vårens mest spännande biopremiärer: Ester Martin Bergsmarks ”Nånting måste gå sönder” och Clio Barnards hyllade ”The Selfish Giant”. De flesta av BUFF:s 100 filmer är från det senaste året och merparten av filmerna i programmet får sin Sverigepremiär på BUFF.

– Nytt för i år är att vi kommer att arbeta mycket mer med publikmedverkan och dialog, säger Mette-Ann Schepelern.

– Dels genom sociala medier och dels genom att anlita ”reportrar”, unga som kommer att rapportera från festivalen medan den pågår. Det kommer att bli en väldigt spännande vecka!FAKTA / BUFF

BUFF går i år av stapeln i Malmö för 31:a året i rad. Målet är att öppna för influenser från Europa och övriga världen och visa filmer för barn och unga som aldrig annars skulle visas i Sverige och Malmö. Varje år besöker cirka 14000 barn och unga festivalen.

BUFF är dock inte bara filmvisningar, utan också en mötes- och samtalsplats för alla som arbetar professionellt med rörlig bild. Under tisdagen och onsdagen kommer filmpedagogik samt medie- och informationskunnighet att diskuteras, medan torsdag och fredag viks åt aktiviteter riktade till verksamma inom filmbranschen. På programmet här står bland annat work-in-progress-samtal om kommande barnfilmer och samtal med Per Åhlin.

Nytt för i år är också ett samarbete med SVT, där nya filmare får chansen att pitcha sina idéer på tv-drama för barn.

Hela programmet finns på BUFF:s hemsida: http://buff.se/
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar