torsdag 23 januari 2014

Mandela — Vägen till frihet


Problemet med att göra film på den nyligen avlidne Nelson Mandelas liv och gärning är att det knappast går att vara särskilt kritiskt granskande eftersom hans aura som den störste hjälten i modern tid ännu inte rubbats. Och om man som i Justin Chadwicks nya film, baserad på Mandelas självbiografi från 1995, (precis som i Bille Augusts Goodbye Bafana [2006] och i Clint Eastwoods Invictus [2009]) inte heller vill gå in på de politiska dimensioner som riskerar att stöta bort de som inte vill veta om Mandelas socialistiska ideologi utan bara vill höra talas om den store humanisten som slogs för rättvisa och jämlikhet för svarta samt inte ville hämnas på de vita blir det en ytterst begränsad skildring som kan göras.
Det blir istället familjelivets aspekter (både i hans första äktenskap och tillsammans med den andra och mer berömda hustrun Winnie) och och de psykologiska konsekvenserna av ett liv i kamp och fängelse som blir det centrala i filmen, vilket också innebär att styrkan står att finna i skådespelarprestationerna. 

Idris Elba har onekligen den karisma som gör att Mandelas otvetydiga ledaregenskaper bli tydliga, både i relation till de i ANC som redan under andra världskrigets dagar, när Mandela arbetade som advokat, försökte engagera honom i det politiska arbetet men också i relation till vita poliser och politiker.
De 27 åren i fängelset, varav 18 på Robben Island, knäcker honom inte utan han kan på ett kraftfullt sätt stå emot både de vitas önskan om att dela makten med de svart vid maktskiftet under tidigt 1990-tal och de mer våldsbenägna unga svarta (som Winnie stödjer) vilka riskerar att föra in det svarta styret i ett inbördeskrig.

På ett sätt blir Winnie (Naomie Harris) den mest intressanta gestalten. Vid deras giftermål 1958 var hon en ung romantisk flicka, men livet ensam med två små flickor efter Nelsons fängslande och bortforslande till Robben Island gjorde henne extremt bitter och hämndlysten på den vita övermakt som våldförde sig på henne. Hon kan inte komma till insikt om nödvändigheten av att sammanfoga Sydafrika till en fungerande nation utan blir till slut utestängd från Nelsons väg till frihet.

Nelson blir på så sätt till en ganska okontroversiell liberal hjälte som kämpar för allas frihet och till och med får ses anknyta till en förmodern folklig tillvaro när han återvänder till sin födelseby där han en gång i tiden genom en urgammal ritual lärde sig att bli en riktig man.

(Mandela — Vägen till frihet har premiär den 24/1)


Betyg: 6 /10I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar