torsdag 23 januari 2014

Hästmannen — sista striden


Peter Gerdehag kommer nu (tillsammans med klipparen Tell Aulin [tidigare Johansson]) med en andra dokumentärfilm om den småländske bonden Sig-Anders Svensson och hans kamp för att få leva sitt 1800-talsliv samt, inte minst, att få behålla sina tre hästar.

Hästmannen, som han och filmerna kallas, har nämligen fått flera förelägganden om att förbättra sin skötsel av djuren. Speciellt under vinterhalvåret — hävdar denna nya films onda figur, Länsstyrelsens inspektör Ingela Björklund — klarar han inte av att sköta om dem: de får inte gå ute, stallet är smutsigt och hästarna får skador som Stig-Anders inte sköter om.

Om den första filmen från 2006 mest handlade om att visa fram Hästmannens anakronistiska livsstil blir del 2, med undertiteln Sista striden, till en (nästan dubbelt så) lång och i flera stycken upprepande skildring av hans kamp mot en oförstående och i stora stycken frånvarande byråkrati. Kritiken mot inspektören är omfattande och hon anklagas för att ljuga om Stig-Anders djurhållning, något som förnekas inte bara av honom men också flera vänner och bekanta.

Peter Gerdehag
Filmen blir till en ensidig partsinlaga i en konflikt och därmed är det omöjligt att som biobesökare avgöra om det finns någon sanning i anklagelserna. Bilderna från Råskog, där Hästmannen bor, blir mest till vackra vyer med naturen i motljus och anklagelserna om misskötsel om vintern får ingen belysning alls eftersom det huvudsakligen är vacker sommar när vi ser hästarna.

Och eftersom Stig-Anders är en godmodig och gudfruktig man, med många sympatisörer bland ”vanligt folk”, som lever efter devisen att löna ont med gott går det inte att få annat än sympati för honom — även när han vid ett unikt tillfälle blir arg på filmarna: han har precis fått veta att han inte kommer att få ha kvar djuren.

Men han är uppfinningsrik och placerar ut hästarna på för Länsstyrelsen okänd ort — till slut så okänd att han inte själv vet var de är utan tvingas att cykla till Skåne för att leta efter dem. Allt slutar dock inte lyckligt för hästarna, vilket blir till ytterligare en kritik mot Myndigheterna: kunde de inte fått vara kvar hos Stig-Anders?

Undertiteln blir i slutet motsagd genom en textremsa som uppmanar oss att följa Hästmannens fortsatta kamp på nätet (där över 17 000 gillar Facebook-sidan) — detta var alltså inte den sista striden.

(Hästmannen — sista striden har premiär den 24/1)


Betyg: 5/10

I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar