fredag 20 december 2013

Walking with Dinosaurs 3D


Dinosaurier är populära bland mindre barn så vad kan vara lämpligare än att göra en julfilm där en familj av släktet Pachyrhinosaurus står i centrum för en utvecklingshistoria där lillpojken växer upp och blir man, förlåt alfahane, och ledare av flocken?

Jo, om man tänker enligt formulär 1 A kan detta säkert vara en god idé — men knappast om man vill ge publiken en stor upplevelse. Kopieringen av receptet från The Lion King/Lejonkungen (1994) kunde inte vara tydligare och den söndertuggade moralen om mod och solidaritet är väldigt smaklös.

 Här finns också en pedagogisk ingrediens som är riktigt dåligt instoppad: en kille i ramberättelsens nutidshistoria lär sig bli intresserad av kritaperioden genom en kråkfågel som på något sätt förvandlas till en fågel av Alexornis-släktet. Denna fågel, Alex, är också den som är berättarröst i filmen och är kompis med Patchi, hans storebror Scowler och hans nyfunna flickvän Juniper (kallar man en noshörningsliknande varelse med stor krage för flickvän?).

Animationstekniken har sitt ursprung i BBC:s tv-serie med samma namn som började sändas 1999 och numera är det dotterbolaget BBC Earth som visar detta på sin kabel-tv-kanal. Rent tekniskt är det givetvis oklanderligt med fantastiska detaljer och insikter om dinosaurielivet och deras utseende som inte fanns när Spielberg gjorde Jurassic Park för tjugo år sedan.

Men historien! Kunde man inte lagt ner lite mer tid på den?

(Walking with Dinosaurs 3D har premiär idag den 20/12)

Betyg: 3/10I samarbete med Filmtrailer.se

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar