söndag 15 december 2013

Peter O'Toole död

Peter O'Toole, säregen och mångfaldigt Oscar-nominerad brittisk skådespelare, har efter en längre tids sjukdom avlidit i en ålder av 81 år.

O'Toole började inom teatern och gjorde flera Shakespeare-roller innan han blev känd över hela världen efter att ha spelat den brittiske officeren och mystikern T E Lawrence i David Leans episka film Lawrence of Arabia 1962. 

 

Den gav honom hans första av åtta Oscar-nomineringar, det mesta någon skådespelare fått utan att erhålla priset. 2003 fick han dock en heders-Oscar.

O’Tooles spelstil kan närmast betecknas som högst speciell, med en blandning av hård beslutsamhet och närmast förvåning över världens tillstånd.

Han erbjöds riddarskap för 25 år sedan, men avböjde av ”personliga och politiska skäl”.

O’Toole ingick också i den stora grupp av brittiska skådespelare som haft det svårt att begränsa sitt alkoholintag och den magcancer som höll på att ta livet av honom för 35 år sedan diagnosticerades först som en alkoholskada.

Förra året meddelade han att han avslutat sitt skådespelande, men kunde inte avstå från att göra ytterligare ett par roller under sitt sista levnadsår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar