tisdag 17 december 2013

Joan Fontaine död


Ännu en filmkändis har avlidit, denna gång med sin huvudsakliga glansperiod under den klassiska Hollywooderan på 1940-och 50-tal.


Ännu en filmkändis har avlidit, denna gång med sin huvudsakliga glansperiod under den klassiska Hollywooderan på 1940-och 50-tal.

Joan Fontaine blev 96 år, vilket kan förefalla märkligt med tanke på den skörhet som hon utstrålade i filmerna. Mest påtagligt i Alfred Hitchcocks Rebecca (1940), där hon låter sig hunsas av både sin nye make (Laurence Olivier) och hans avlidna fru (genom hushållerskan mrs Danvers, ruggigt spelad av Judith Anderson). Hon Oscarsnominerades för rollen, en ära hon fick uppleva även följande år, denna gång för sin roll i Suspicion, också den regisserad av Hitchcock. Nu fick hon statyetten, faktiskt den enda gång en skådespelare i en Hitchcockfilm fått en Oscar.

Hon fortsatte filmkarriären med att spela de sårbara kvinnorna hon gjort så bra, bland annat i Jane Eyre (1943) och Letter from an Unknown Woman (1948) och var även Lady Rowena i Ivanhoe (1952), en gestaltning mest omtalad för att hjälten Ivanhoe väljer henne till livskamrat i stället för den gudomligt vackra Rebecca (!), spelad av Elisabeth Taylor, som ju dock var judinna och därför ett olämpligt parti.


Fontaine hade en lika berömd syster som ingick i Hollywoods stjärnstall under denna period, Olivia de Havilland, och deras relation var inte helt problemfri. Joan tvingades till exempel att byta efternamn eftersom mannan inte ville att hon skulle ha samma yrke som storasystern. Men de två är också de enda syskon som båda vunnit huvudrolls-Oscar. Ett år äldre Olivia lever fortfarande.

Från mitten av 50-talet ägnade sig Fontaine i stort sett åt TV och en del teaterframträdanden, men eftersom hon inte hade den totala karriärhängivenheten sysselsatte hon sig också med andra verksamheter, bland annat heminredning. Hon hann även med att vara gift fyra gånger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar