måndag 23 december 2013

Emil & Ida i Lönneberga


De två nationalklenoderna Astrid Lindgren och Ingmar Bergman upphör inte att fascinera andra kulturskapare i Sverige, ständigt kommer nya verk baserade på deras liv, böcker och filmer.

Nu är Emil aktuell igen eftersom det Skånebaserade animationsbolaget Pennfilm, med Per Åhlin (som tidigare ofta arbetade med Hasseåtage) i spetsen, gjort en ny film om denne illbatting i Lönneberga.

 

Berättelserna baserar sig på ett par av Lindgrens böcker från 1960- och 70-talen och förlagan till animationerna är Björn Bergs teckningar som han gjorde till böckernas originalutgåvor. Om man till detta lägger att man enligt producenterna hållit sig ”till 100%” till Lindgrens texter (samt använder sig av hennes berättarröst från tidigare inspelningar) kan man förstå den svårighet man hamnat i som filmskapare.

Det finns väldigt lite av eget förhållningssätt i Pennfilms skapelse, allt är gjort för att hålla sig till en rådande bild av hur Emil-berättelserna ska vara, med alltför många upprepningar av pappa Antons skrik efter Emils hyss, vistelserna i snickerboa och drängen Alfreds ”du å ja Emil” som kronan på verket. Att bolaget Filmlance — som inriktat sig på att göra deckarserier för tv (Beck, Bron) men även samarbetar med Pennfilm i produktionen av filmerna om Lilla spöket Laban —deltar som producent kanske har bidragit till denna slätstrukenhet och repetition.

Det finns tyvärr väldigt lite energi och själ i filmen, den tröskar sig pliktskyldigast igenom historierna när Emil lurar till sig pengar av prästfrun för att kunna köpa flugfångare eller när han sätter ut en råttfälla så att pappan fastnar med tån i den och kan vråla ”Eeeeemil”. Här finns även en inte tidigare filmad episod när Ida knäcker ägg och inser att hon äntligen gjort ett hyss, men liksom i övriga filmen blir händelserna inte tillräckligt dramatiserade utan bara redovisade. 

Visserligen har Per Åhlin uttryck en önskan om att komma bort från den hysteriska tonen i mycket av den (amerikanska) film som är riktad till barn (en högst förståelig ambition), men fullt så släpig och energilös hade han och hans i övrigt skickliga animationsgäng i Hököpinge inte behövt vara.


(Emil & Ida i Lönneberga har premiär den 25/12)

Betyg: 3/10

I samarbete med Filmtrailer.se

 

1 kommentar:

  1. Tråkigt att filmen inte möter förväntningarna - men intressant att läsa din recension!

    SvaraRadera