söndag 25 augusti 2013

Percy Jackson och monsterhavet

Böckerna om Percy Jackson, skrivna av Rick Riordan, handlar om en 12-årig pojke som hamnar i en värld där de grekiska gudarna är högst levande. Filmerna, där den nya Percy Jackson: Sea of Monsters/Percy Jackson och monsterhavet är den andra i ordningen, är i stället en blandning av Harry Potter och ordinär actionfilm, utan tillstymmelse till fantasy-genrens mer fantastiska dimensioner. Denna dels regissör, Thor (!) Freudenthal, är mest känd för att ha regisserat Stuart Little-filmerna och har varken fått titelns monsterhav att bli särskilt skrämmande eller kunnat utnyttja 3D på ett effektivt sätt (eftersom detta har gjorts i efterhand).

Percys (Logan Lerman) berättarröst får i början ge en kort sammanfattning av det som hände i den första filmen, att han är i en från titanerna skyddad lägermiljö och att han har en pågående kamp med Clarisse (Leven Rambin) om vem som är den främste kämpen. För trots att han i den första filmen räddade världen är det hon som ständigt vinner de tävlingar som ungdomarna i lägret utkämpar. När lägret skyddande hölje visar sig svikta är det därför hon som får i uppdrag av lägrets vuxna ledare att finna det mytologiska gyllene skinnet som ska rädda dem.


Percy har å sin sida svårt att få kontakt med sin far, havsguden Poseidon, och beger sig därför ut på jakt efter Clarisse och det gyllene skinnet med sina kompisar Annabelle och satyren Grover — samt Percys halvbror Tyson, som är en cyclop — för att för sig själv och de andra bevisa att han är en kraftfull kämpe. 

Och i kamp mot Hermes son Luke och den onde Kronos visar han just detta och får även Clarisse att erkänna honom som ledare för uppdraget.

Allt detta sker med en brist på finess som blir ganska tröttsam, även om Stanley Tucci som mr D (dvs Dionysos) får spela ut sin charm som en av de vuxna ledarna på lägret och Anthony Stewart Head ger associationer till Buffy the Vampire Slayer som den andre ledaren.

Sammantaget ett tomt försök att slå mynt av fanasyintresset och en framgångsrik bokserie, något som första filmens regissör och denna dels producent Chris Columbus gjorde så mycket bättre med Harry Potter.


Betyg: 3/10

(Percy Jackson och monsterhavet hade premiär den 21 augusti)
 

I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar