torsdag 1 mars 2012

Journey to the Mysterious Island


Två av de mest sympatiska hjälteskådisarna i den amerikanska filmens mer actioninriktade produktioner, Brendan Fraser och Dwayne "The Rock" Johnson, är förknippade med de senaste årens Jules Verne-filmatiseringar. Fraser spelade i 2008 års Journey to the Center of the Earth vulkanologen Anderson som med sin brorson Sean tar sig till Island för att utforska en vulkan, förbunden med Seans försvunne far — och som det heter, äventyr utspelar sig. Tyvärr var filmen alltför fokuserad på att använda sig av den nya 3-D-tekniken för att bli en häftig äventyrsfilm — och det tredimensionella integrerades inte särskilt bra i berättandet heller.

I årets uppföljare, Journey 2: The Mysterious Island (även den i 3-D, denna gång mycket bättre använd) är det Seans (Josh Hutcherson) styvfar Hank Parsons (Johnson) som följer med honom till Stilla Havet efter det att ett mystiskt meddelande bekräftat att Jules Vernes mystiska ö (romanen publicerad 1874) finns i verkligheten.

Sean förstår också att det är hans farfar Alexander (Michael Caine) som skickat meddelandet och de hittar honom på ön, efter en stormfylld helikopterfärd med berättelsens lustigkurre Gabato (Luis Guzman) och hans vackra dotter Kailani (Vanessa Hudgens), som Sean genast förälskar sig i.

De upptäcker tillsammans att ön är det mytiska Atlantis, men tvingas fly från ön i kapten Nemos ubåt Nautilus (från Vernes tidigare roman Vingt mille lieues sous les mers/En världsomsegling under havet från 1870) eftersom ön sjunker när kontinentalplattorna orsakar en jordbävning.

Inte heller årets Verne-film är någon särskilt minnesvärd produktion, däremot är den en för stunden trevlig bioupplevelse. Karaktärerna skapar en godmodig ton, givetvis hjälpta av att de centrala skådespelarna är helt rätt valda. Caine får visa upp sin godmodiga kaxighet, Guzman framkallar skratt och Johnson hanterar äventyrskomedin på ett bra sätt.

Kul är också att man på ett naturligt sätt infogar andra äventyrsförfattares verk i berättelsen, som Stevenson och Swift, för att på så sätt använda sig av fler händelser och figurer i äventyret.

Man har också lyckats att få det tredimensionella att bli en naturlig del av filmens värld, inte bara tillfälliga effekter — även om det finns en hel del objekt som slängs ut mot publiken, inte minst en hel hög bär som studsar från The Rocks bröstkorg.

Och de digitala effekterna är för det mesta snyggt gjorda, även om de i vissa scener (speciellt när blommor förekommer i bild) blir alltför "plastiga".

Så även om filmen snabbt är glömd kan man nog räkna med att det kommer ytterligare en Verne-film, i slutet antyds att det kommer att röra sig om en resa till månen.

(Journey 2 hade premiär den 29 februari)

Betyg: 6/10
I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar