tisdag 14 februari 2012

Safe House


Daniel Espinosa har under knappt tio års tid arbetat sig fram från den danska filmskolan till att få göra en Hollywoodfilm med stora amerikanska stjärnor och en budget på 80 miljoner dollar. Inträdesbiljetten blev Snabba cash (2009), en habil men inte särskilt originell thriller/actionfilm, baserad på Jens Lapidus bästsäljare. När Espinosa nu fått göra sin USA-debut är det med en likartad typ av film — och han har gjort det riktigt bra.

Safe House handlar om hur Matt Weston (Ryan Reynolds), "vaktmästare" i ett CIA-hus i Kapstaden, Sydafrika tvingas ut på fältet för att hålla en f d agent, Tobin Frost (Denzel Washington), vid liv. Frost hoppade av sin agenttillvaro ett decennium tidigare och har sedan dess sålt allehanda hemligheter och är därmed en jagad man. När han vid en försäljning börjar jagas av ett stort gäng vapenförsedda män, ledda av Vargas (Fares Fares), tvingas han fly till det amerikanska konsulatet, varifrån han förs till Westons hus.

Denne har visserligen önskat att få en mer händelserik tjänst, men under berättelsens gång får han tillfälle att mer än en gång fundera över sin önskan. Han får nämligen ta över uppgiften att hålla Frost vid liv när förhörsstyrkan mejas ner av den grupp som jagar Frost. Denne ska tvingas avslöja för CIA allt han hållit på med sedan han hoppade av, men det blir en slitsam uppgift för Weston för Frost vill givetvis inte vara fängslad men inte heller fångas och dödas av de män som jagar honom.

Espinosa har valt att använda en handhållen kamera med en mycket kornig bildkvalité, vilket gör att actionscenerna får en mycket intensiv karaktär. Och till skillnad från många andra filmer som använder sig av denna stil lyckas Espinosa, hans fotograf Oliver Wood och klipparen Rick Pearson att inte förstöra känslan av kontinuitet och sammanhang. Det blir en mycket spännande och adrenalinstinn resa för Weston och Frost, men det finns även plats för stillsamma moment där mer av skådespelarnas förmåga att agera framträder.

Både Reynolds, i rollen som den yngre mannen som vill visa för sig själv och sina chefer att han är kompetent för större uppgifter, och Washington i rollen som den erfarne och livsvise agenten gör alldeles utmärkta insatser, skickligt ledda av Espinosa.

CIA är givetvis, som alltid i sådana här thrillers, skumheten förkroppsligad, i detta fallet med tre chefer som alla utmålas som moraliskt tveksamma. Högst i rang är Whitford (Sam Shepard), medan Catherine Linkater (Vera Farmiga) och Westons mentor Sam Barlow (Brendan Gleeson) kämpar om vem som på fältet — de skickas till Sydafrika — ska vara högsta hönset. Här ska inte avslöjas vem som är boven, bara att Espinosa även fått dessa tre veteranskådisar att göra goda insatser i klichétyngda roller.

Slutstriden utspelas i ett ödsligt beläget hus, ett nytt Safe House, denna gång skött av Keller (Joel Kinnaman), innan Weston (så mycket kan trots allt avslöjas) får en chans att — liksom Ethan Hunt i den fjärde delen av Mission Impossible — försäkra sig om att flickvännen är utom all fara.

Givetvis är Safe House, liksom i stort sett alla nutida actionfilmer med ett tydligt thrillerinslag starkt påverkad av Bourne-filmerna i sin stil (Oliver Wood har även fotograferat dessa, Rick Pearson har arbetat med regissören Paul Greengrass i den andra Bourne-filmen men även i United 93 [2006] samt på den senaste Bond-filmen, Quantum of Solace [2008]), och trots att Espinosas debut inte når upp till Bourne-höjderna har han kommit från sin första dust med Hollywood-industrin med äran i behåll.

(Filmen har premiär onsdagen den 15 februari)

Betyg: 7/10I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar