fredag 13 januari 2012

Svenska barn- och ungdomsfilmer i Berlin

PRESSMEDDELANDE FRÅN SVENSKA FILMINSTITUTET

Sex svenska lång- och kortfilmer samt en dansk-svensk samproduktion är uttagna till tävlan i Berlinfestivalens barn- och ungdomssektion Generation. Övriga sektioner släpper sitt program inom de närmsta dagarna.

– Det blir ett litet fyrverkeri av svensk barn- och ungdomsfilm i Berlin i år. Berlinale Generation, som är en av världens främsta plattformar för film för en yngre publik, är otroligt glada över att få lyfta fram dessa starka och sinsemellan väldigt olika filmer från Sverige. Vi har all anledning att vara stolta!, säger Pia Lundberg, utlandschef på Svenska Filminstitutet.

Som tidigare meddelats är Ella Lemhagens Kronjuvelerna uttagen till ungdomssektionen Generation 14Plus. I samma sektion återfinns den dansk-svenska samproduktionen Magi i luften av Simon Staho, en musikal där fyra 16-åriga vänner ger sig ut i nöjesnatten där popsånger ger löften om kärlek. Svensk producent är Martin Persson för Anagram, med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets tidigare filmkonsulent Johan Bogaeus.

Även Fanni Metelius kortfilm Banga inte visas i Generation 14Plus. Filmen handlar om 15-åriga Mickan och hennes kompisar de sista dagarna på sommarlovet 1999 - en vuxenfri värld med dilemman kring sex, kärlek, vänskap. Metelius går första året på kandidatprogrammet i filmisk gestaltning på Filmhögskolan i Göteborg. Filmen är producerad av Metelius med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets tidigare filmkonsulent Johan Bogaeus.

I sektionen för lite yngre barn, Generation KPlus, tävlar Isdraken av Martin Högdahl. Filmen handlar om 11-åriga Mick och är baserad på den Augustnominerade barn- och ungdomsboken med samma namn. Martin Högdahl examinerades från Filmhögskolan i Göteborg 2003. Filmen är producerad av Peter Hiltunen för Illusion Film med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Suzanne Glansborg.

I barnfilmssektionen visas även tre svenska kortfilmer. I Bara lite av animatören Alicja Björk Jaworski följer vi Lilla Grisen under den första varma vårdagen då hon på väg till badet möter en igelkott med för få taggar, en kråka med för lång näbb, ett grönt lamm, en kalv med många vita fläckar. Filmen är producerad av Clas Cederholm för PennFilm med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets tidigare filmkonsulent Johan Bogaeus.

Hjältar av Carolina Hellsgård utspelar sig i ett förortsstall beläget mellan motorvägar och kraftledningar där de unga tjejerna Linnea och Jenny försöker förena hästarna och stallvärlden med det annalkande tonårslivet. Carolina Hellsgård har studerat i Berlin och vid Cal Arts i Los Angeles.
Filmen är producerad av Carolina Hellsgård och Nicklas Wedin för Hellsgård Filmproduktion med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Andra Lasmanis.

Dokumentären The Quiet One av Emelie Wallgren och Ina Holmqvist följer barn från hela världen som lär sig svenska i en förberedande skola innan de överförs till den vanliga skolan. Maryam är den som anlänt senast och hon har ännu inte fått vare sig språkkunskaper eller vänner i sin nya miljö. Hon är sex år och har flytt från Iran med sin mamma.

Berlins filmfestival pågår 9 – 19 februari: http://www.berlinale.de/en/HomePage.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar