fredag 20 januari 2012

PRESSMEDDELANDE FRÅN SVENSKA FILMINSTITUTET

Utsikter tävlar som enda nordiska kortfilm i Berlin


 Kortfilmsdokumentären Utsikter (Looking Out) av Marcus Harrling och Moa Geistrand är uttagen som enda nordiska bidrag i Berlinale Shorts – och tävlar om Guldbjörnen vid Berlins filmfestival. Idag blev det även klart att den danska filmen En kunglig affär, med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet är klar för huvudtävlan.

Berlinale Shorts är huvudtävling för kortfilm vid Berlins filmfestival och har i år temat ”Say Goodbye to the Story”. 27 filmer från 22 länder tävlar i år om Guldbjörnen och Utsikter är det enda nordiska bidraget.

Utsikter följer den fängslade Marie som måste förbereda sig på att lämna fängelset när hennes två år långa fängelsestraff närmar sig sitt slut. Något som fyller henne med lika mycket nervositet som lycka då även fängelsets stabilitet och trygghet kommer att försvinna.

Marcus Harrling har tidigare regisserat, skrivit och fotat kortfilmsdokumentären Bourgeoisies (2007) om att förverkliga sina drömmar i New York. Moa Geistrand debuterar som regissör med Utsikter. De träffades under sina studier på Biskops Arnö.

– Berlin har helt klart ett gott öga till svensk kortfilm, och inte sällan dokumentär sådan, år efter år har vi filmer med i huvudtävlan Berlinale Shorts och under de senaste femton åren har det blivit hela tre guldbjörnar. Imponerande!, säger Andreas Fock, ansvarig för kortfilm på Svenska Filminstitutets utlandsavdelning.

Tidigare har Händelse vid bank (2010) av Ruben Östlund, Aldrig som första gången! (2006) av Jonas Odell och Senaste Nytt … (1997) av Per Carleson tilldelats Guldbjörnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar