onsdag 25 januari 2012

Mission: Impossible — Ghost Protocol


En högoktanig actionfilm med Tom Cruise i huvudrollen som har en lättsam ton — finns det? Jo, faktiskt. Den fjärde filmen i serien om Ethan Hunt och hans olika medhjälpare inom IMF (Impossible Missions Force) har, med hjälp av Brad Birds regi, fått en luftighet som gör underverk för serien och lyckas förena den svettiga spänningsberättelsen med en humor och karaktärsgestaltning som inte blir framtung av misslyckade försök till betydelsefullhet.

För detta är givetvis fantasifullheter vars främsta existensberättigande ligger i att ge åskådaren en hisnande åktur mellan bombningar av Kreml och fasadklättring på världens högsta byggnad i Dubai.


När nystarten av James Bond-serien satsade på att göra huvudfiguren till en ensam, grubblande och plågad agent är Hunt här en del av ett team som både har humor och professionalism som kitt. De kraftfulla actionscenerna har inget av tönteri i sig och kommunikationen mellan agenterna känns rimliga och meningsfulla.

T o m Simon Pegg i rollen som den nyligen till fälttjänst förflyttade Benji blir till en meningsfullt skämtande medlem i gruppen.

Historien rör en Bondskurk-liknande figur, Kurt Hendricks (alias Cobalt), en svensk kärnvapenstrateg som har idén att utrotning av (stora delar av) människosläktet bara är en naturlig del av evolutionen — så han hjälper bara till lite för att få fart på utvecklingen. Trots att han varit i tjänst i Ryssland startar han med att spränga delar av Kreml, för att sedan rikta in sig på USA:s Stilla Havskust, något som IMF-gänget försöker förhindra. Detta tvingas de göra på helt egen hand eftersom de beskylls för sprängdådet i Moskva, vilket aktiverar det "Ghost Protocol" som förnekar deras existens om de grips av främmande makt.

Kampen mot Cobolt (och hans hantlangare Wistrom och Sabine Moreau) tar dem först till Dubai och senare till Mumbai, med spektakulära actionscener som höjdpunkter  — till stor del filmade med IMAX-kameror (och inte med 3-D), enligt Bird för att få en klarare bild och en återknytning till forna tiders storslagna äventyrsfilmer från Hollywood.

Och detta lyckas man utmärkt med. Speciellt scenerna i Dubai när Hunt (och Cruise) klättrar på Burj Khalifa är svindlande, med en genuin känsla av fara när kameran sveper längs glasfasaderna.

Jeremy Renner är utmärkt som IMF-analytikern Brandt som har skuldkänslor (i onödan visar det sig) för att han tidigare misslyckades med att skydda Hunts fru från en terroristattack och Paula Patton som agent Jane Carter är en ytterst attraktiv medlem i gruppen, med förmåga till både action och drama.Michael Nyqvist är OK som superskurk, men fladdrar (som vanligt) mellan en träighet och en lättsamhet som gör att man undrar om han vandrat in från en annan film.
Brad Bird, som tidigare regisserat animerade långfilmer som The Iron Giant/Järnjätten (1999) och de Oscar-belönade The Incredibles/Superhjältarna (2004) och Ratatouille/Råttatouille (2007), har lyckats utmärkt med att gå över till live-action — utan att göra de mänskliga figurerna i alltför hög grad till marionetter.

(Premiär den 27 januari)

Betyg: 8/10
I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar