torsdag 19 januari 2012

Avalon i Berlin

PRESSMEDDELANDE FRÅN SVENSKA FILMINSTITUTET

Axel Peterséns långfilmsdebut Avalon har blivit uttagen till sektionen Forum på den internationella filmfestivalen i Berlin. Det är första gången en svensk film som visats på filmfestivalen i Toronto tas ut till Berlin. Dessutom visas två svenska konstfilmer under festivalen.

Sektionen Forum fokuserar på framtidslöften i gränslandet mellan konst och film. Avalon, som snart även inviger Göteborgs filmfestival, tävlar i Berlin om priset för bästa debutfilm, ett pris som filmen redan tilldelats i Toronto. Filmen handlar om 60-åriga festfixaren Janne som ska driva en nattklubb under Båstads tennisvecka och festa med sin nyskilda storasyster Jackie. Men en olyckshändelse vänder upp och ner på hans tillvaro och han börjar alltmer desperat leta efter en väg ut. Huvudrollen görs av Johannes Brost.

Petersén har studerat vid FAMU, Academy of Performing Arts, i Prag och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har haft framgångar med konstprojekt och kortfilmer, som bland annat A Good Friend of Mr. World som guldbaggenominerades 2010.

Filmen är producerad av Erika Wasserman och Jesper Kurlandsky för Fasad/Idyll med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Lars G. Lindström. Avalon distribueras av Nordisk Film, säljs internationellt av TrustNordisk och har biopremiär 24 februari.
I samarbete med Filmtrailer.se

Dessutom deltar två filmer i konstfilmsektionen Forum Expanded. Videoverket Trollsländor med fåglar och orm av Wolfgang Lehmann är en timslång meditation med färger och former om livet och döden. O.G.B.I.P [Our Global Behavior Is Psychopathic II] av Jennifer Rainsford och Virlani Hallberg. Den senare är en institutionskritisk loopinstallation om klinisk psykiatri som kommer visas i dagligen i ett konstgalleri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar