torsdag 29 december 2011

The Stig-Helmer Story

Om Lasse Åberg hade kunnat avhålla sig från att själv spela med i de filmer han regisserar samt ha någon annan manuskompanjon än Bo Jonsson skulle han kunna göra lite lagom småtrevliga berättelser om lite lagom udda figurer. Som det är nu blir både hans agerande och brist på berättelsedriv till förfång för hans filmer.

I hans senaste epos om alter egot Stig-Helmer Olsson, tolv år efter den katastrofala Hälsoresan, finns t o m vissa små glimtar av något Woody Allenskt över hans skapelse. Stig-Helmer berättar sitt livs historia för kompisen Ole (Jon Skolmen), den glade norrman som varit hans kompis i trettio års tid — varför han inte berättat något om sin barn- och ungdom tidigare för Ole är en av de delar i filmen som är obegripliga.

 
Scenerna när de strosar runt på stan, kommenterar dagens stolligheter och ägnar sig åt nostalgiska femtioåriga minnen blir inte till någon riktig berättelse och inte heller särskilt roligt, det skulle mer hört hemma i ett halvtimmesprogram på tv.

När filmen mer koncentrerar sig på Stig-Helmers uppväxt och speciellt på hans första förälskelse under tonåren, frälsningssoldaten Annika (Ida Högberg), får den mer stadga.

Både Filip Arsic Johnsson och Tobias Jacobsson gör bra mycket bättre rollprestationer än Åberg, vilket dels bidrar till att filmens andra hälft får en mer sammanhållen ton, dels antyder att här finns en berättelse som man borde tagit vara på.

Ungdomskulturen kring Nalen på Regeringsgatan i Stockholm hade varit värd en mer genomarbetad skildring än vad som åstadkoms här och med Stefan Sauk som pappa till en av killarna hade man kunnat få ut bra mycket mer av genuin dramatik och även komik än vad som nu blir fallet.

Men Åberg vill ju arbeta med oförarglig igenkänningskomedi så det är givetvis en orimlig förhoppning att få något mer substantiellt.

Istället får det bli detaljer man kan glädjas åt, främst några skådespelarinsatser som höjer temperaturen. Förutom de nämnda Jacobsson och Sauk är det Tove Edfeldt som kusinen Hjördis och, bäst av allt, hennes pappa (har inte lyckats få reda på skådespelarens namn) som visar prov på en livfull och i ordets bästa bemärkelse folkligt engagerande spelstil.

Betyg: 4/10




I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar