fredag 25 november 2011

Hysteria

Uppfinnandet av dildon — kan det vara ämnet för en film? Givetvis!

Fast inte hade man väntat sig att tidsperioden skulle vara slutet av den viktorianska eran, spelplatsen London och uppfinnarna en kombination av progressiv läkare och "stiff lower lip" aristokratbög. Men så är det i den engelska Hysteria, enligt uppgift baserad på verkliga händelser 1880.

Och tänker man efter så är det inte så otroligt att man i perioden omedelbart före Freud och hans psykoanalys försökte hantera det som kallades (kvinnors) hysteri med handpåläggning — däremot med hjälp av vulvamassage. Det fantastiska är att detta inte sågs som en sexuell handling, dels för att respektabla kvinnor från ett manligt perspektiv inte kunde ha ett genuint sexuellt intresse, dels för att det var läkare som utövade verksamheten.


Den roligaste bilden i Hysteria är också när de två praktiserande läkarna Dalrymple (Jonathan Pryce) och Granville (Hugh Dancy) tillsammans med aristokraten St John-Smythe (Rupert Graves) ska prova elektrifieringen av massagen. Den unge Granville har fått musarm av all aktivitet så St John-Smiths experimenterande med elektriska uppfinningar har fått honom att utveckla den första dildon. Och vad är naturligare för de tre männen att ta på sig skyddsglasögon när de nu ska bege sig ut på en vetenskaplig upptäcktsfärd. Att patienten är en Castafiore-kopia (t o m kallad mrs Castellari) hämtad direkt ur Tintin gör inte saken sämre!

Granville har tidigt i filmen etablerats som en modern läkare som inte vill att man ska åderlåta patienter eller trampa in på sjukhusen med hästskit på skorna. Han söker arbete på flera sjukhus innan han kommer till auktoriteten på hysteri, den äldre Dalrymple, som också har en dotter, Emily (Felicity Jones) i lämplig giftasålder. Men hon får konkurrens av storasyster Charlotte (Maggie Gyllenhaal) som har ett större socialt samvete och försöker hjälpa kvinnor från de lägre sociala skikten med annat än massage.

Att Granville faller för henne till slut är ingen överraskning, men här finns ett av problemen med filmen. Gyllenhaal spelar över så okänsligt och är så endimensionell i sitt spel att man som åskådare önskar att han höll sig till Emily. Och en annan svaghet är att Dancy är så blek som hjälte att han inte förmår skapa något intresse för karaktärens utveckling. Det blir snarare Pryce och Everett som står för kraftfullheten och det var knappast avsikten.


Det blir också lite märkligt, trots de vetenskapliga ambitionerna, att ingen reagerar över att läkarna de facto bedriver en form av bordellverksamhet — mer av både drama och komedi borde ha utvunnits från grundsituationen om man hade vinnlagt sig om att de var tvungna att i några sammanhang dölja vad de håller på med eller komma med vita lögner.

Men en god idé till en film är det och ett gott humör skapar Hysteria — synd att den inte lyckas utveckla sina förutsättningar på ett bättre sätt. Glöm dock inte att sitta kvar under eftertexterna, då visas en rad av de dildos som presenterats för världen sedan 1880.


Betyg: 6/10
I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar