torsdag 3 november 2011

Attack the Block

Den brittiska Attack the Block (regi Joe Cornish, komiker med förbindelser till Edgar Wright och gänget kring Shaun of the Dead [2004], Hot Fuzz [2007] och Scott Pilgrim vs. the World [2010]), som vann silver-Méliès-priset vid Lund Fantastic Film Festival tidigare i höst, är ett relativt lyckat exempel på hur man kan förnya ett grundkoncept inom skräckfilmen, i detta fallet en invasion av glupska aliens i en London-förort.

Historien har ju också fått en dagsaktuell ton genom oroligheterna i London i augusti och filmen tar sin utgångspunkt i ras-, klass- och generationsmotsättningar i ett segregerat England. 


Sjuksköterskan Sam (Jodie Whittaker) attackeras av ett gäng tonåringar, ledda av Moses (!) (John Boyega), på väg hem från arbetet under Guy Fawkes-natten (5 november), men innan de hinner göra alltför stor skada på henne blir de avbrutna av att ett föremål faller ner på en angränsande bil. Det visar sig vara en främmande varelse och de lyckas ta död på den.

Men varelsen är bara den första i en mängd odjur, vilket leder till att gänget och Sam så småningom samarbetar för att bekämpa dem. Under berättelsens gång inser gängmedlemmarna att deras tidigare beteende var moraliskt felaktigt och att de borde hjälpa (var)andra mot främmande hot (kan detta vara en metafor för självmordsbombare och liknande?), i en sens moral som delvis är lite för välmenande — men samtidigt fungerar genom att den blir till något mer än bara ord.


Spänstig och medryckande, även om monstren inte tillhör de mest skräckinjagande man sett, är Attack the Block en frisk fläkt inom genren och förtjänar de priser den fått på allehanda festivaler.
Betyg: 7/10Inga kommentarer:

Skicka en kommentar