onsdag 12 oktober 2011

Svensson, Svensson — i nöd och lust

Familjen Svensson i Vivalla har haft ett långt medieliv sedan de startade i SvT 1994. Fyra säsonger har det blivit som tv-serie och 1997 kom den första långfilmen, Svensson, Svensson — filmen, i regi av Björn Gunnarsson, som regisserat många avsnitt i serien men även t ex Kommissarie Winter. Långfilmen var ett ganska menlöst försök att slå mynt av seriens popularitet, utan att ha någon ny tanke på hur man skulle använda konceptet som biograflångfilm.

Samma sak verkar gälla för den nya långfilmen. Serien har ju haft ett par nya säsonger på tv och figurerna har också förekommit i en pjäs så nu var det dags för en ny film. Denna gång i regi av Leif Lindblom, en annan erfaren tv-regissör av bl a Svensson, Svensson-serien men även den svaga långfilmen Solstorm (2007) efter Åsa Larssons kriminalroman.







När nu äktenskapet mellan Gustav (Allan Svensson) och Lena (Susanne Reuter) knakar rejält i fogarna och de ska fira sin trettioåriga bröllopsdag på ett spa har seriens upphovsmän Johan Kindblom och Tomas Tivemark bara orkat komma upp med idén om en förväxlingsfars. Gustav får absolut inte prata om fotboll under helgen, men upptäcker att 70-talshjälten Tommy Franzén (Peter Dalle) befinner sig på samma spa samt ska spela en återsamlingsmatch med de gamla hjältarna, bland andra Ralf Edström, Ronnie Hellström och Björn Nordqvist. Goda råd är dyra!

Och vem dyker då upp om inte konstnären Lars Runke (Torkel Petersson), som Gustav kan använda för att dölja Tommys riktiga identitet.

Utifrån detta byggs så en ytterst tunn soppa, sällan välsmakande men mycket vattning, i stil med den ökända Reine & Mimmi i fjällen (1997), som på samma sätt skulle utnyttja populära figurer från tv-serien Tre kronor (1994-1999).












Det är närmast plågsamt att se dessa duktiga skådespelare (förutom de ovan nämnda även Cecilia Hjalmarsson-Milldoff, Marie Robertson och Peter Schildt) försöka få någon vett och sans i sina figurer i scen efter scen som inte bärs upp av någon tanke om ett meningsfullt innehåll och där Runke är det roligaste man kan kläcka ur sig.


(Premiär 14 oktober)

Betyg: 2/10





I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar