måndag 19 september 2011

Toronto-pris

Pressmeddelande från Svenska Filminsitutet:

Axel Peterséns Avalon vann igår kritikerpriset för bästa debutfilm på Toronto International Film Festival.

Axel Peterséns långfilmsdebut Avalon tilldelades Fipresci Discovery Section Award för bästa debutfilm på filmfestivalen i Toronto. På festivalen, som anses vara den viktigaste i Nordamerika, visas över 300 filmer varav 25 debuter i sektionen Discovery. Det är första gången en svensk film vinner pris i Toronto. Avalon har tidigare i veckan fått ett mycket fint mottagande på festivalen och i internationella medier.

Petersén, som åkte direkt till Toronto från filmfestivalen i Venedig där hans kortfilm The Tracks of My Tears 2 hade premiär, är överraskad och glad:
- Wow, jag rodnar. Tusen tack till alla som trott på filmen, vänner, nära och kära!

- Det ligger många människors hårda arbete och stöd bakom att filmen kunde bli gjord så att den tas emot såhär är väldigt roligt. Det är mycket kul att internationella kritiker tar till sig filmen. Om den säger någon något om vår samtid är vi glada, säger Erika Wasserman, producent Idyll/Fasad.

Avalon handlar om Sverige och är ett ömt porträtt av den första generationen tonåringar, 40-talisterna som nu blivit 60 år, och deras sätt att handskas med ansvar. Filmen utspelar sig i Båstad under tennisveckan och huvudrollen görs av Johannes Brost, som också inspirerat manus. Filmen är producerad av Idyll/Fasad, Erika Wasserman (Man tänker sitt) i samarbete med Jesper Kurlandsky (Apan) med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Lars G. Lindström. Avalon distribueras av Nordisk Film och har biopremiär i början av 2012. TrustNordisk säljer filmen internationellt.

Petersén har studerat vid FAMU, Academy of Performing Arts, i Prag och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har haft framgångar med konstprojekt och kortfilmer, som bl.a. A Good Friend of Mr. World som Guldbaggenominerades 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar