onsdag 7 september 2011

Svinalängorna svensk Oscarskandidat

"Svenska Filminstitutet har utsett Pernilla Augusts Svinalängorna till Sveriges Oscarsbidrag.
Filmen, som är Pernilla Augusts debut som långfilmsregissör, är fritt baserad på Susanna Alakoskis Augustprisvinnande roman med samma namn. Filmen utspelar sig både i nutid och i 70-talets Ystad och är en gripande historia om en kvinnas konfrontation med minnena från sin trassliga barndom.

Noomi Rapace, Ola Rapace, Ville Virtanen och Outi Mäenpää är några av skådespelarna i filmen. Filmen har producerats av Helena Danielsson på Heppfilm och Ralf Karlsson på Drakfilm.

Svinalängorna hade premiär den 10 december 2010 och sågs av nästan 400 000 biobesökare i Sverige. Filmen har sålts till ett flertal länder, förutom här i Norden även till bland annat Italien, Schweiz, Tyskland, Australien, Nya Zeeland, Taiwan, Rumänien och Israel.

Filmen har tagit emot priser på flera prestigefyllda filmfestivaler världen över. Bland annat prisades den i sektionen Kritikerveckan på Venedigs filmfestival förra året, samt i Lübeck, Hamburg och Sâo Paulo. På hemmaplan belönades den med tre Guldbaggar.

Svinalängorna har fått produktionsstöd från Svenska Filminstitutet av förre långfilmskonsulenten Peter ”Piodor” Gustafsson. Distributör är Nordisk Film."


(lägg märke till det märkliga att det är alldeles ljust utomhus vid en svensk luciamorgon: produktionsmiss?)

Kommentar: Svinalängorna passar väl in i den produktionsprofil som Svenska Filminstitutet och ledande produktionsbolag satsar på som festivalbidrag och prestigeprojekt: i flera avseenden välgjorda men varken estetiskt eller socialt fyllda med sprängstoff. Lagom med andra ord!

Mitt betyg vid premiären: 6/10
I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar