onsdag 28 september 2011

Svensk grand slam på Nordisk Panorama

Pressmeddelande från Svenska Filminstitutet:


"Sista kapitlet av Peter Torbiörnsson vann det stora dokumentärpriset och Jens Assurs Killing the Chickens to Scare the Monkeys vann kortfilmssektionen när Nordisk Panorama avslutades igår. Totalt gick sex av tio priser till svenska filmer.

Nordisk Panorama är en av de viktigaste nordiska festivalerna för kort- och dokumentärfilm med bidrag från hela Norden. I långfilmstävlingen deltog 20 filmer och i kortfilmstävlingen 33 stycken. Juryn kallade Sista kapitlet för ”a gripping piece of filmmaking” och menade att Assur ”masterfully combining elements of still-photography, theatre, documentary film and drama to create an unconventional voice of its own”.


I Sista kapitlet återvänder Peter Torbiörnsson till Nicaragua för att reda ut skuldfrågan efter ett bombdåd 20 år tidigare. Filmen är producerad av Staffan Julén för Eden Film med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets tidigare filmkonsulent Peter ”Piodor” Gustafsson.


Killing the Chickens to Scare the Monkeys berättar i fragment, varav en 15 minuter lång tagning utan klipp, om den kinesiska statens strategi att avrätta dissidenter som en varning till andra. Filmen är regisserad, producerad och skriven av Jens Assur för Studio Jens Assur med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Andra Lasmanis. Filmen var uttagen till Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) i Cannes tidigare i år och ska tävla på flera festivaler i höst.

Dessutom blev det hedersomnämnanden i sektionen för långa dokumentärer till svensk-norska samproduktionen Gerillasonen av David Herdies och Zanyar Adami. Filmen är producerad av David Herdies för Momento Film med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets tidigare filmkonsulent Tove Torbiörnsson. I kortfilmsklassen blev det hedersomnämnande till No Sex Just Understand av Mariken Halle, producerad av Mariken Halle tillsammans med Ylva Gallon och Rasmus Lindgren.

Svenska filmer fick även hedersomnämnande i sektionen för nya röster inom filmen: Two av Lucia von Horn Pagano och Black Swan av Brigitta Kontros."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar