fredag 12 augusti 2011

Horrible Bosses


 Vad gör man när ens chef är ett stort svin?

Problemet presenteras för oss i Horrible Bosses, regisserad av Seth Gordon.

Gordon har tidigare regisserat både dokumentärer och fiktionsfilmer, men även musikvideor och några avsnitt av den amerikanska versionen av The Office. Långfilmsdebuten var med den romantiska komedin Four Christmases/Borta bäst, hemma värst (2008).
 
Horrible Bosses ger sig in i den filmvärld där brödena Farrelly och Judd Apatow angett spelreglerna, alltså komedier med extremt grovt språk (oftast av det sexuella slaget) och män vars utveckling verkar ha stannat på den tidigpubertala nivån.

Brist på sex och aldrig uppnådd vuxen (mental) manlighet är i Horrible Bosses utmärkande för Dale (Charlie Day), 
en tandläkarassistent som ständigt blir sexuellt trakasserad av sin sexiga chef Julia (Jennifer Aniston). Hans omognad signaleras av hans pipiga och högljudda röst.

 

Kurt (Jason Sudeikis) har inledningsvis en bra tillvaro på jobbet, men den gode chefen (spelad av Donald Sutherland) dör plötsligt och ersätts av hans förfärlige son (spelad av Colin Farrell, sminkad till en grotesk variant av Tom Cruise i en annan, i viss mån liknande komedi, Tropic Thunder, men utan dennes komiska timing). Kurt har kommit något steg vidare i utvecklingskurvan, men sätter på alla kvinnor han kan komma åt, något som får de tre att mer än en gång hamna i trubbel.

Nick (Jason Bateman) slutligen, är den mest vanlige av de tre, men med den värste av chefer, Dave (Kevin Spacey), som lurar Nick på jobbet som försäljningschef.

Dessa tre medelklassmän i tjänstesektorn, utan mycket till familjeliv (Dale har en fästmö, men hon för en undanskymd tillvaro) blir alltså trötta på sina överordnade — och bestämmer sig för att ta död på dem. Med hjälp av (den förmodade) experten Motherfucker Jones (Jamie Foxx, i den överlägset bästa skådespelarinsatsen i filmen) bestämmer se sig för att mörda varandras chefer — så att polisen inte ska upptäcka dem. Men efter ett antal burleska misstag, men också ett mord, är det just vad de blir, misstänkta för mord.
En historia med en så rudimentär intrig och stereotypiska figurer måste kunna leverera på andra sätt än genom trovärdiga karaktärer och en intrig som genererar empati. Och delvis lyckas man i Horrible Bosses med detta. Foxx och Spacey kommer åt vansinnet i respektive figur och samspelet mellan de tre i de centrala rollerna är flödande för det mesta.
Men sexhumorn blir allteftersom rätt tröttande och de tre är inte i sig själva särskilt intressanta, det känns som att de alla är bifigurer i en berättelse som skulle behövt en stark central karaktär.

Det är därför inte så konstigt att det är Oscar-belönade aktörer som Foxx och Spacey som dominerar filmen.
Betyg: 5/10

I samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar