måndag 9 maj 2011

Dana Wynter

Ännu en av dem som flydde från de människokopierande frökapslarna i science fiction-klassikern Invasion of the Body Snatchers/Världsrymden anfaller från 1956 har vandrat över till de sälla jaktmarkerna.

Kevin McCarthy, som spelade läkaren Miles Bennell, avled i höstas, nu är det Dana Wynter, som spelade hans kärlekspartner Becky Driscoll, som avlidit, den 5 maj, i en ålder av i det närmaste 80 år.
Wynter föddes i Tyskland 1931, växte upp i England, började utbilda sig till läkare (faderns yrke) i Sydafrika innan hon övergick till att bli skådespelare i England. Drygt 20 år gammal reste hon till USA, fick roller i det relativt nya tv-mediet innan hon kom till Hollywood.
Invasion of the Body Snatchers har blivit en klassiker inte minst för att den gått att tolka på olika sätt, både som en varning för främmande element som förändrar den amerikanska kulturens renhet (dvs kommunismen) OCH som en varning för de inhemska element som förändrar den amerikanska kulturens renhet (dvs mccarthyismen).

Filmens regissör, Don Siegel, hade stor erfarenhet från B-filmer och lågbudgetproduktioner. Han gav filmen en distinkt vardaglighet som, parad med det fantasieggande temat, gav filmen en säregen kraft.

Siegel blev med åren en läromästare till Clint Eastwood, själv en klassiker i sin registil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar