fredag 14 januari 2011

Var inte rädd Långa FarbrornFem redan tidigare visade animerade kortfilmer (i regi huvudsakligen av Lasse Persson) med spöket Laban, insatta i en ramberättelse där lilla Anna och den långa farbrorn tittar på dessa filmer (eller åtminstone gör Anna det) under en sammanlagd tid på drygt 40 minuter — kan det vara något?

Ja, själva innehållet är det väl inte så mycket att klaga på. Laban, hans familj och kompisen Lillprins Bus i slottet Gomorronsol får uppleva både fladdermusungar, en natt i skogen och smarriga cocosbollar på ett sätt som är både charmigt och lagom spännande för den avsedda publiken av mindre barn.

Att hela familjen (även mamma, pappa och syster Labolina) tycker att de nygjorda cocosbollarna är så goda att de tjuväter upp hela fatet är en gullig historia och att en natt i skogen kan få Laban och Lillprins att tro på monster blir till en fin gestaltning av vart vår fantasi kan ta oss.

Och när tomten inte bara är pappa i lösskägg utan faktiskt finns blir allas våra barndomsönskningar uppfyllda.

Sen kan man ju alltid fundera över, och möjligen reagera mot, att filmerna kan bli för gulliga och även får fladdermössen att uppvisa alla den samtida mänskliga familjens idealdrag på ett så söckersött sätt att det blir lite kväljande för en vuxen åskådare. Men Inger och Lasse Sandbergs figurer finns till för de små barnen så det finns väl inte så mycket att invända mot egentligen.

Däremot har flera redan reagerat mot att titeln antyder att det är en ny film med Anna och långa farbrorn. Falsk marknadsföring kan man kanske hävda, men å andra sidan har de små barnen inte (som de vuxna) haft chans att se alla tidigare Laban-filmer så om de nu förpackas i ett så här attraktivt paket är det helt OK.

 Och sluthistorien, där långa farbrorn får hjälp av Anna att hitta sin nattmössa har av regissören Karin Nilsson fått en fin ton i samspelet mellan de olika generationerna.

se Aftonbladets recensionI samarbete med Filmtrailer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar